Medikal estetik uzmanları soruyor: Merdiven altı önlenecek mi?

Estetik ve Güzellik Uygulamalarında Yönetmelik Değişikliği Tartışma Yarattı

7 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Değişikliği’, sağlık sektöründe estetik ve güzellik uygulamalarıyla ilgili geniş bir tartışma başlattı.

Yapılan değişiklikle beraber, estetik işlemler için sadece “deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan hekimler” ibaresi yönetmelikten çıkarıldı.

Sağlık alanındaki bu ani değişiklik, tıp camiasında farklı görüşlere sebep oldu. Bazı hekimler değişikliği her hekimin estetik işlemleri yapabilme imkanı olarak gördü, diğerleri ise Sağlık Bakanlığı’nın sistemde bir değişiklik yapma amacı güttüğünü ve bu değişikliğin kısa sürede detaylandırılacağını düşündü. Hekimlerin tepki ve destek açıklamalarıyla birlikte tartışma büyüdü.

‘BAKANLIK ONAYLI SERTİFİKA’ VURGUSU

Gündem yaratan değişikliğe karşı Türk Dermatoloji Derneği, estetik ve güzellik uygulamalarının yaygınlaşmasına olanak tanıdığı yönündeki algının doğru olmadığını belirtti.

Sosyal medya üzerinden değişiklikle ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı ise, “Yeni yönetmelik, belirli branşlardaki hekimlerin yanı sıra eğitim ve bakanlık onaylı sertifikalarla yetkinlik kazanan diğer hekimlerin de estetik uygulamaları yapabilmesine olanak sağlamaktadır” açıklamasını yaptı.

Uzmanlık alanı dışındaki hekimlerin, eğitim ve bakanlık onaylı sertifikalarla estetik uygulama yapabileceklerini belirten bakanlık, bu değişikliğin sağlık turizmini olumsuz etkilemeyeceğini ve estetik uygulamalarda komplikasyonların artacağı iddialarını reddetti. Ancak denetim ihtiyacının artabileceği konusunda bazı endişeler dile getirildi.

Dr. Sadık Yılmaz, estetik uygulamalardaki artışa dikkat çekiyor.

‘DAVA SAYISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR’

Akdeniz Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği Başkanı Dr. Sadık Yılmaz, toplumun bu tür uygulamalara artan ilgisiyle birlikte estetik işlemlerin son yıllarda yaygınlaştığını söyledi. Hem hastalık tedavileri hem de kozmetik uygulamalar için uzmanlaşmanın önemine vurgu yaptı ve etkin denetim gerekliliğine dikkat çekti.

Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan işlemlere bağlı davalarda artış yaşandığını belirten Yılmaz, Türk Dermatoloji Derneği’nin konuyla ilgili açıklamasını paylaştı ve kozmetik uygulamaların denetim altında tutulması gerektiğini vurguladı.

‘TÜM HEKİMLERE YETKİ SÖZ KONUSU DEĞİL’

Yılmaz, yönetmelik değişikliğine ilişkin Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu tarafından hekimlere yapılan duyuruyu paylaştı. Duyuruda, estetik amaçlı sağlık hizmetlerinin tüm hekimlerce sunulmasına izin verilmediği ve uzmanlık alanı dışındaki estetik uygulamalara sınırlama getirildiği belirtildi. Duyuruda ayrıca, hukuki düzenlemelere uyumlu şekilde belirlenen sınırların aşılmaması gerektiği vurgulandı.

Dr. Figen Sayın Yıldıran

‘MERDİVEN ALTI İŞLEMLERE KARŞI ÖNLEM NİTELİĞİNDE’

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Kadın Komisyonu üyesi ve medikal estetik uzmanı Dr. Figen Sayın Yıldıran, Sağlık Bakanlığı’nın yasa dışı uygulamaları önlemek amacıyla aldığı kararı destekledi. Yıldıran, bu kararın medikal estetik alanındaki kontrolleri daha güvenli hale getireceğini ifade etti.

Yıldıran, sadece medikal estetik kliniklerinin değil, ilaç, ürün ve cihaz firmalarının da kayıt altında olmasının önemine dikkat çekti ve bu kararın sektörü güvenli hale getireceğini belirtti.

“Merdiven altı” işletmeler ve yanlış ürün ve cihazlarla yapılan uygulamaların toplum sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Yıldıran, alınan kararın bu tür riskleri azaltmayı amaçladığını vurguladı.


Related Posts

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor