Alaattin Aktaş: Döviz kuru artışı düşük tutuldu, talep kısıldı, ancak enflasyonda başarı gelmedi

Ekonomi Yazarı Alaattin Aktaş: Enflasyonla Mücadelede Başarı Gelmedi

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için iki tercihe bel bağladığını, ancak enflasyonda mücadelede başarılı olunamadığını belirtti.

Yeni ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için birbirini besleyen iki temel tercihe odaklandığını vurgulayan Aktaş, şu ifadelere yer verdi:

“Birincisi; maliyetler üstündeki baskıyı azaltmak için döviz kuru artışı düşük seviyede tutulacaktı.

İkincisi; bu ilk tercihe bağlı olarak talep kısıtlanacaktı. Bu kapsamda Türk parasının getirisi artırılacak, böylelikle vatandaş ne dövize yönelecek ne de harcama yapacaktı. Sonuç olarak hem talep azalacak hem de döviz kurunda artış yaşanmayacaktı.

Bu iki faktörle birlikte enflasyonun düşeceği varsayıldı ancak gerçeklik bu olmadı.

Yeni ekonomi yönetiminin göreve başladığı 1,5 yıl boyunca ve hatta 2023’ten bu yana enflasyonla mücadele adına adımlar atıldı ancak başarı elde edilemedi.

Toplumu gerçekten enflasyonla mücadele edildiği konusunda ikna etmek başarısız oldu. Güven tesis edilemedi, hatta var olan güven azaldı.

Enflasyonla ilgili temel hatalardan birinin, kimse tarafından inanılmayan hedeflere dayanarak hareket etmek olduğu bir türlü farkedilmedi.

Bu hedefler ise tamamen işe yaramıyor değil! Özellikle ücret artışlarında “Enflasyon bu seviyede olacak, artışı da buna göre yapıyoruz” şeklinde gerekçe gösterildi ve hala da kullanılıyor.”

Yazının tamamı için buraya tıklayabilirsiniz.


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor. ABD ve Çin yetkililerinin tarife …

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı: Zarar çok büyük

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, “Karayolu …

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu

Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir