Yapay zeka kullanımı eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatıyor

Carnegie Mellon Üniversitesi ve Microsoft tarafından yapılan bir araştırma hızla benimsenen Üretken Yapay Zeka (genAI) araçlarının yaygın kullanımının eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatabileceğini ortaya koydu.

ABD merkezli Carnegie Mellon Üniversitesi ve Microsoft tarafından, haftada en az bir kez ChatGPT veya Copilot gibi genAI araçları kullanan çalışanlar arasında yapılan bir anket ve analizin sonuçlarına ilişkin makale ilgi çekti.

Çalışmaya göre genAI araçlarının kullanımı teknolojinin verimliliği artırırken, aynı zamanda eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatabiliyor ve aşırı bağımlılığa yol açabiliyor.

Konuya ilişkin makalede “Yapay zeka otomasyonun ana ironisi; istisna işlemleri insan kullanıcıya bırakarak, rutin görevleri mekanize etmek, böylece kullanıcıyı yargılarını uygulama ve bilişsel kaslarını güçlendirme fırsatlarından mahrum bırakmak ve istisnalar ortaya çıktığında onları zayıflamış ve hazırlıksız bırakmaktır” ifadeleri kullanıldı.

Çalışmada genAI araçlarını kullanırken çalışanların ne zaman ve nasıl eleştirel düşündüklerini anlamak ve bu araçların kullanımıyla birlikte eleştirel düşünme çabalarının değişip değişmediğini incelemek odak noktası oldu.

Çalışma sonucunda, çalışanların eleştirel düşünmeyi çoğunlukla, yapay zekanın verdiği bilgiler üzerinde inceleme yapmak ve yapay zeka tarafından üretilen içeriği doğrulamak amacıyla devreye aldığı anlaşıldı.

Yapay zekanın doğru kullanımı nasıl olmalı?

Çalışmada yapay zekanın verimli kullanımı için bazı sınırlamaların da altı çiziliyor. Bunlar arasında akıl yürütme modellerini kullanmanın yapay zeka süreçlerini daha şeffaf hale getirmesi nedeniyle kullanıcıların daha iyi gözden geçirme, sorgulama ve çalışmada yapay zekanın en iyi şekilde düşünce ortağı olarak çalıştığı, insanların yaptığı işte tamamlayıcı olarak kullanılmasının verimliliği artırmakla kalmayıp daha daha güçlü sonuçlar elde edilmesinin yolunu açabileceği ifade ediliyor. (ANKA)

 

Related Posts

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Yılın en güvenli otomobilleri açıklandı: Hyundai zirvede

Her geçen gün artan otomobil sayısı ve hızla değişen otomotiv sektörü, güvenlik konusunda daha fazla seçenek sunuyor. Tüketiciler, araç alırken sadece performans ve tasarımı değil, güvenlik gibi önemli bir detayı da göz önünde bulunduruyor. Kar amacı gütmeyen ABD kuruluşu IIHS, 2025 model yılı için en güvenli otomobilleri açıkladı. Peki, 2025’te en güvenli otomobiller hangileri? İşte detaylar.

Füzyonun sınavı! Reaktörlerde enerji sınırını aşmak

Füzyon enerjisi, insanlığın enerji ihtiyacını karşılamak için yıldızların gücünü yeryüzüne taşımayı hedefleyen çığır açıcı bir teknoloji olarak bilim dünyasının gündeminde. Güneşin ve yıldızların enerji kaynağı olan füzyon reaksiyonları, iki hafif …

Binlerce PlayStation 5 tehlikede: Sıvı metal sorununun önü alınamıyor

Oyun dünyasının devlerinden PlayStation 5’in ilk serilerinde kullanılan sıvı metal soğutma sistemi, konsol sahipleri için giderek büyüyen bir problem haline geliyor. Özellikle konsolların dikey konumda kullanılması, sıvı metalin yerçekimi etkisiyle …

Fiyatı 2 bin 900 TL birden düştü! Oyunseverler bayılacak

Oyunseverleri sevindiren haberi geldi. 2 bin 900 TL olan popüler oyun bedava oldu.

Milli yüzücüler Comen Kupası’na damga vurdu: 31 madalya

Yüzme Milli Takımı, 20-22 Haziran tarihlerinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen 2025 Comen Kupası Şampiyonası’nda toplam 31 madalya kazandı.