Tereyağı yemeyi hemen bırakın: Sebebi sizi şaşırtacak

Bitkisel Yağlar, Erken Ölüm Riskini Azaltıyor!

Yapılan araştırmalara göre tereyağının yerine mısır, kolza tohumu ya da zeytinyağı kullanmak, erken ölüm riskini azaltabiliyor.

221 bin yetişkinin 30 ila 50 yıl boyunca takip edildiği araştırmalar, tereyağı tüketiminin erken ölümle bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. Çalışma süresince kaydedilen 50 bin 932 ölümün 12 bin 241’i kanserden, 11 bin 240’ı ise kalp hastalıklarından kaynaklanmıştır. Araştırma, tereyağını en fazla tüketen gruptaki bireylerin, en düşük tüketenlere göre herhangi bir sebeple ölüm riskinin yüzde 15 daha fazla olduğunu gösterirken, mısır, zeytin ve kolza tohumu gibi bitkisel yağların en yüksek tüketimi ise ölüm riskini yüzde 16 oranında azaltmıştır.

TEREYAĞI TÜKETENLER BİTKİSEL YAĞ TÜKETENLERE GÖRE DAHA ERKEN YAŞLANIYOR

Bazı uzmanlar, tereyağı tüketen kişilerin genellikle daha fazla sigara içme eğiliminde olduğunu belirterek, diğer sağlık faktörlerinin de bu sonucu etkileyebileceğini savundu. Beslenme uzmanı ve profesör Tom Sanders, “Bu, tereyağı tüketen kişilerin, bitkisel yağ kullananlara göre daha erken yaşlandığını gösteren önemli bir araştırma” şeklinde konuştu.

JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlanan başka bir araştırmaya göre, her gün 10 gram daha fazla bitkisel yağ tüketmenin, kanserden ölüm riskini yüzde 11 ve kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 6 oranında azalttığı görülmüştür. Buna karşılık, tereyağı tüketiminin, kanserden ölüm riskini yüzde 12 artırdığı belirtilmiştir. Harvard Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, günde 10 gram tereyağı yerine aynı miktarda bitkisel yağ tüketmenin, genel ölüm oranlarını yüzde 17 ve kansere bağlı ölümleri de yüzde 17 oranında azalttığını hesaplamıştır.

 

Related Posts

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Ofis çalışanları dikkat: Günde sadece 5 dakika yeterli!

Ofis ortamında uzun süre masa başında çalışanlarda sıkça görülen duruş bozuklukları ve omurga rahatsızlıkları, kısa egzersiz molalarıyla önlenebilir. Ofiste günde yalnızca 5 dakikanızı ayırarak tüm bu sorunların önüne geçmek mümkün. Uzmanlar, her iki saatte bir yapılacak germe hareketlerinin ve yürüyüşlerin kas iskelet sistemine olumlu etkiler sağladığını vurguluyor.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.