Her ergen kızda görülebilir: Skolyoz nedir? Nasıl tedavi edilir?

Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun: Skolyoz Genellikle Kız Çocuklarında Daha Yaygın

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, özellikle 10-18 yaş arası kız çocuklarında skolyozun daha sık görüldüğünü belirtti. Bu sebeple kız çocuklarına 10 ve 12 yaşlarında birkaç kez, erkek çocuklarına ise 13 ve 14 yaşlarında bir kez skolyoz taraması yapılmasını öneriyor.

Coşkun, skolyozun omurganın yana doğru eğilmesiyle karakterize edildiğini ve zamanla 3 boyutlu bir deformiteye dönüşebildiğini vurguladı. Türkiye genelinde ise skolyoz vakalarının %0,5 ila %6 oranında olduğunu bildirdi.

Skolyozun özellikle ergenlik dönemindeki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirten Coşkun, erken teşhisin tedavi şansını yükselteceğini ve bu sürecin aile geçmişi, tablet ve telefon kullanımı, spor aktivitelerindeki azalma gibi faktörlerden etkilendiğini dile getirdi.

Skolyoz hastalığına erken yaşta tanı konulan bir hasta olan Neslihan Coşkun, yaşadığı zorlukları anlatarak, tedavi sürecinde Doç. Dr. Coşkun’un desteğinin kendisine yardımcı olduğunu ifade etti. Skolyoz taramasının önemine vurgu yapan Neslihan, erken teşhisin hayatını olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Omurga sağlığı ve düzgün postür için düzenli olarak yapılan kontrollerin önemine değinen Coşkun, skolyozun hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı etkileyebileceğini ve bu nedenle düzenli sağlık taramalarının hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?