Her ergen kızda görülebilir: Skolyoz nedir? Nasıl tedavi edilir?

Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun: Skolyoz Genellikle Kız Çocuklarında Daha Yaygın

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, özellikle 10-18 yaş arası kız çocuklarında skolyozun daha sık görüldüğünü belirtti. Bu sebeple kız çocuklarına 10 ve 12 yaşlarında birkaç kez, erkek çocuklarına ise 13 ve 14 yaşlarında bir kez skolyoz taraması yapılmasını öneriyor.

Coşkun, skolyozun omurganın yana doğru eğilmesiyle karakterize edildiğini ve zamanla 3 boyutlu bir deformiteye dönüşebildiğini vurguladı. Türkiye genelinde ise skolyoz vakalarının %0,5 ila %6 oranında olduğunu bildirdi.

Skolyozun özellikle ergenlik dönemindeki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirten Coşkun, erken teşhisin tedavi şansını yükselteceğini ve bu sürecin aile geçmişi, tablet ve telefon kullanımı, spor aktivitelerindeki azalma gibi faktörlerden etkilendiğini dile getirdi.

Skolyoz hastalığına erken yaşta tanı konulan bir hasta olan Neslihan Coşkun, yaşadığı zorlukları anlatarak, tedavi sürecinde Doç. Dr. Coşkun’un desteğinin kendisine yardımcı olduğunu ifade etti. Skolyoz taramasının önemine vurgu yapan Neslihan, erken teşhisin hayatını olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Omurga sağlığı ve düzgün postür için düzenli olarak yapılan kontrollerin önemine değinen Coşkun, skolyozun hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı etkileyebileceğini ve bu nedenle düzenli sağlık taramalarının hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Modern hayatın panzehiri: “Yavaşlamak ruh sağlığına iyi geliyor”

Modern hayatın panzehiri: “Yavaşlamak ruh sağlığına iyi geliyor”

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Testosteron dostu beslenme. Sofradaki tehlike ve fırsatlar

Testosteron seviyesini artırmak isteyenler yalnızca iğnelere değil tabağına da bakmalı. Bazı gıdalar hormonu desteklerken bazıları düşürür. İşlenmiş gıdalar, alkol, aşırı şeker ve gizli hormon bozucular… Beslenme, erkeklik hormonunu ya destekler ya da sessizce yok eder.

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?