Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Ev Sahipliğinde Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle düzenlenen “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Sempozyumda metanol zehirlenmesinin epidemiyolojik haritası, fizyopatolojisi, tanı ve tedavi yaklaşımları ele alındı. Ayrıca toplum farkındalığının artırılması, mevzuat düzenlemeleri, panzehir stoklarının yönetimi ve sevk zincirlerinin etkinliği gibi konular tartışıldı.

Sempozyum Önemli İsimleri Ağırladı

Sempozyumun başkanlığını İstanbul Medipol Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Semih Korkut yaparken, organizasyon komitesinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlknur Keskin ve Uluslararası Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Yılmaz yer aldı. Etkinlikte konuşmacı olarak Oslo Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Klinik Toksikolog Prof. Dr. Knut Erik Hovda, MENATOX Başkanı Dr. Badria Alhatali ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Kliniği Öğretim Üyesi ve Tıbbi Toksikolog Doç. Dr. Aynur Şahin katılımcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Semih Korkut, açılış konuşmasında Türkiye’deki acil yardım sağlık hizmetlerinin dönüşümüne tanıklık ettiğini belirtirken, Prof. Dr. Mesut Yılmaz ise metanol kaynaklı zehirlenmelerin küresel bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Metanol Zehirlenmesi Hayati Sonuçlar Doğurabilir

Prof. Dr. Mesut Yılmaz, metanol zehirlenmesinin optik sinir hasarı ve çoklu organ yetmezliği gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, erken teşhis ve etkili tedavinin önemine değindi. Yılmaz, metanolle mücadelede toplumda farkındalık yaratmanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Dr. Knut Erik Hovda, metanol zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle 12-24 saat içinde ortaya çıktığını ve teşhisin önemine vurgu yaparak, hastaların zamanında tedaviye başlamasının ölüm riskini azaltabileceğini belirtti.

Metanolle mücadelede farkındalık, bilgi ve hızlı teşhis, etkili tedavi ve acil durum hazırlık planlarının önemine dikkat çeken Hovda, metanol zehirlenmesinin sadece sağlık profesyonellerinin değil, toplum liderlerinin ve bireylerin de sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

MENA Ülkelerinde Metanol Kaynaklı Ölümler Artıyor

Dr. Badria Alhatali, MENA ülkelerinde metanol kaynaklı ölümlerin arttığına dikkat çekerek, bu tür alkollerin denetimsiz olarak üretildiğini ve satıldığını belirtti. Alhatali, kültürel, dini ve yasal nedenlerden dolayı birçok kişinin sağlık hizmetlerine başvurmakta çekimser davrandığını dile getirerek, toplumda bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi

Related Posts

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?