Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon Riski ve Önlem Alınması

Hipertansiyonun nedenleri hakkında bilgi veren Prof.Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran faktörleri açıkladı.

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan hipertansiyon; atar damarlardaki kan basıncının sürekli olarak normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde 1 milyar 280 milyon, ülkemizde ise 16 milyonu aşkın kişinin hipertansiyon hastası olduğu belirtiliyor. Başka bir deyişle, ülkemizde her üç kişiden biri hipertansiyonla mücadele ediyor. Ayrıca, yapılan son araştırmalar, hipertansiyonun artık 20’li yaşlarda ve hatta 15-19 yaş aralığında bile giderek daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Acıbadem Kartal Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyonun genç nüfusta hızla yaygınlaşmasında modern yaşamın getirdiği hareketsizlik ve fast food tarzı beslenmenin büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Hipertansiyonda Erken Tanı ve Önemi

Murat Turfan hipertansiyonda erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Çünkü, gecikildiğinde kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak hipertansiyon genellikle belirti vermeden organ hasarına yol açabilir. Bu nedenle, gençlerin hiçbir şikayeti olmasa bile 18 yaşından itibaren yılda bir kez tansiyonlarını ölçtürmeleri ve hipertansiyon risk faktörlerinden herhangi biri varsa yaşam tarzlarını daha dikkatli planlamaları son derece önemlidir” diyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran 8 etkeni açıkladı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!

Obezite

Modern yaşamın bir sonucu olarak fiziksel aktivite azalırken fast food tüketiminin artması gibi faktörler nedeniyle obezite gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Obezitenin neden olduğu en önemli sorunlardan biri de hipertansiyon olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, “Aşırı vücut ağırlığı kalbi daha fazla çalıştırır ve damar duvarlarının gerginliğini arttırır, bu da kan basıncının yükselmesine sebep olur. Vücut kitle indeksindeki her 1 birimlik artış, hipertansiyon riskini %7 oranında artırır.”

Önlem Alınması Gerekenler: Sağlıklı beslenmeye özen gösterin ve düzenli egzersiz yaparak Vücut Kitle İndeksinizi 18.5–24.9 aralığında tutmaya çalışın.

Aşırı Tuz Tüketimi

Sodyum, yaygın olarak bilinen adıyla tuz, damarların kasılmasına ve buna bağlı olarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Son yıllarda hipertansiyonun gençler arasında daha sık görülmesinde, bol miktarda tuz içeren fast food yiyeceklere yönelimin önemli bir rolü olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan’a göre.

Önlem Alınması Gerekenler: Dünya Sağlık Örgütü, günlük 5 gramdan fazla tuz tüketilmemeli, yemeklerde tuz yerine baharat, limon veya sarımsak tercih edilmelidir. Aşırı tuz içeriği nedeniyle fast food ve paketli gıdalardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor