Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

Freestone: Düzenli Duş Almak, Sağlık İçin Hayati Önem Taşıyor

Freestone, duş almanın zamanından bağımsız olarak kişisel hijyenin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor. Vücut kokusunun sandığımız gibi terden değil, cilt yüzeyinde yaşayan bakterilerden, özellikle stafilokok türlerinden kaynaklandığını belirtiyor. Terin kendisi kokusuz; ancak bu bakteriler teri parçaladığında, kükürt içeren tioalkoller adlı bileşikler oluşuyor ve bu da kötü kokunun nedeni oluyor.

Gün içinde saçımız ve cildimiz; toz, polen ve kir gibi birçok maddeyle kaplanıyor. Bunlar sadece kıyafetlere değil, doğrudan yatak çarşaflarına da geçiyor. Akşam duşu almak, bu kirlerin bir kısmını temizlese de, gece boyunca vücut yine terliyor ve bu teri besin olarak kullanan mikroplar sabaha kadar çalışıyor.

Eğer çarşaflarınızı düzenli olarak yıkamıyorsanız, akşam temizlenmiş bir vücutla yatağa girmeniz dahi mikroplardan korunmanızı garanti etmez. Ayrıca gece boyunca dökülen ölü deri hücreleri, ev tozu akarlarının besin kaynağı oluyor. Bu durum, akarların dışkısıyla birleştiğinde alerji ve astımı tetikleyebilir.

Sabah duşları ise sadece gece boyunca biriken teri ve bakterileri uzaklaştırmakla kalmıyor; aynı zamanda ölü derileri ve yataktan geçen mikroorganizmaları da temizliyor. Bu da güne daha temiz bir vücutla başlamayı ve gün boyunca kötü kokuya neden olabilecek bakteri sayısını azaltmayı sağlıyor.

Science Alert’te yer alan habere göre; Freestone, sabah duşunun özellikle çarşafların temiz olmadığı durumlarda daha etkili olduğunu söylüyor. Gün boyu daha taze kalmak isteyenler için sabah duşu, mikrobiyolojik açıdan mantıklı bir tercih.

Ancak hangi saat dilimini tercih ederseniz edin, uzmanlar bir konuda hemfikir. Çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az bir kez yıkanmalı. Bu sayede ter, bakteri, ölü deri, yağ ve hatta mantar sporları gibi pek çok mikrop yatağınızdan uzak tutulabilir.

Related Posts

Modern hayatın panzehiri: “Yavaşlamak ruh sağlığına iyi geliyor”

Modern hayatın panzehiri: “Yavaşlamak ruh sağlığına iyi geliyor”

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Testosteron dostu beslenme. Sofradaki tehlike ve fırsatlar

Testosteron seviyesini artırmak isteyenler yalnızca iğnelere değil tabağına da bakmalı. Bazı gıdalar hormonu desteklerken bazıları düşürür. İşlenmiş gıdalar, alkol, aşırı şeker ve gizli hormon bozucular… Beslenme, erkeklik hormonunu ya destekler ya da sessizce yok eder.

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?