AB’den sürpriz karar: Karbon vergisinden şirketlerin yüzde 90’ı muaf olacak

AP, Sınırda Karbon Vergisini Uygulayacak Şirketlerin Yüzde 90’ını Muaf Tuttu

Avrupa Parlamentosu (AP), sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak yasal değişikliklere destek verdi. Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlik mevzuatlarını basitleştirmek için hazırlanan “Basitleştirme Omnibus” adlı “torba yasa” teklifindeki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) değişiklikleri oylandı.

Mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithalat malları için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik CBAM’i basitleştirme teklifini AP üyeleri, 564 “Evet”, 20 “Hayır” oyuyla kabul etti.

Teklif kapsamında, AB’nin sınırda karbon vergisi olarak bilinen mekanizmasında ithalat yapanlara yönelik idari külfet azaltılacak. İlgili ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmalar, CBAM gereksinimlerinden muaf tutulacak. Böylece, büyük kısmı küçük ve orta ölçekli olmak üzere ithalatçı şirketlerin yüzde 90’ı sınırda karbon vergisi ödemeyecek.

Demir, çelik, alüminyum, çimento ve gübre ithalatından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 99’u hala kurallar kapsamında yer alacak. Değişiklikler, AP ve üye ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle son halini alacak.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek.

AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.

Related Posts

Çin’den gelen veriler çelik fiyatlarını ateşledi

Çelik inşaat demiri vadeli kontratları, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Pazartesi günü ton başına 3.000 yuan seviyelerine tırmanan fiyatlar, Çin’den gelen ekonomik verilerin yatırımcılarca olumlu değerlendirilmesiyle …

Artış tutarı belli oldu: Akaryakıta dev zam yolda!

Ortadoğu’daki gerilim petrol fiyatlarını nasıl etkiledi? Akaryakıt fiyatları bugün ne kadar? Motorin ve benzin fiyatlarında ne kadar zam bekleniyor? İşte tüm ayrıntılar…

Vatandaştan çalan TÜİK kendine gelince bonkör

Mart sonu ve haziran başı arasındaki 70 günde, TÜİK toplamda 272 bin 18 TL’yi ikramlara yatırdı. Yemek için ise 11 bin 800 TL ödendi. TÜİK’in 2.5 ayda ödediği tutar 283.8 bin TL’ye ulaştı.

Doğrudan satışta yeni dönem: Tüketiciye 30 gün koşulsuz cayma hakkı geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Tüketici haklarını güçlendirmeyi ve sektördeki denetimsizliği azaltmayı hedefleyen düzenlemeye göre, artık tüketiciler 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai bedel ödemeksizin cayma hakkı kullanabilecek.

Piyasalarda gözler merkez bankalarında

ABD-Çin anlaşmasıyla azalan risk iştahı, İsrail-İran gerilimiyle yeniden tırmandı. Küresel piyasalar yön ararken, gözler Fed, BoE ve TCMB’nin faiz kararlarında.

Merkez Bankası’nın rezervlerinde toparlanma sinyali

19 Mart haftasında yaklaşık 57 milyar dolar satmak zorunda kalan TCMB’nin rezervleri toparlanmanın beşinci haftasında. Rezervler bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.