Anadolu’nun kayıp tarihi yeniden yazılıyor: Kaşkalar’a ait izler bulundu

Anadolu’nun Kayıp Tarihi Yeniden Yazılıyor: Kaşkalara Ait İzler Bulundu

Ereğli ilçesine bağlı, Alacabük köyünde bulunan İnönü Mağarası’nda kazı çalışmaları 2017 yılında Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan önderliğinde ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hamza Ekmen’in bilimsel danışmanlığında 25 kişilik uluslararası bir ekip tarafından yürütüldü.

Keşiften birkaç yıl sonra, İnönü Mağarası’nın 6500 yıl öncesine dayanan bir geçmişi olduğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olduğunu gösteren kalıntılar tespit edildi. Mağaradaki arkeolojik çalışmalar devam ederken, yerleşim alanı koruma altına alındı.

HİTİT KRALLARI, SIKLIKLA YAĞMACI KAŞKALAR’DAN BAHSETMİŞ 

Doç. Dr. Hamza Ekmen’e göre, İnönü Mağarası kazılarının günümüzden 6500 yıl önce Kalkolitik Çağ’da insanların burada yaşadığını gösterdiğini ve mağarada farklı dönemlere ait yerleşim izleri bulunduğunu belirtti. Arkeologlar, 3’üncü kültür tabakasında, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında hüküm süren Hititler’e ait eşyaları keşfettiler.

Hititlerin varlıklı olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Ekmen, Hitit krallarının Kaşkalar’ın baskınlarıyla uğraştığını ve zaman zaman iç sorunlarla mücadele ettiklerini belirtti. Hititlerin bu durumlarla baş etmekte zorlandıklarını ve hatta önemli kentlerini Kaşkalar’a karşı savunamadıklarını aktardı.

‘100 YILDIR SÜREN ÇALIŞMALAR, KAŞKALAR’IN KİM OLDUĞUNA YANIT BULAMADI’

Arkeologlar, Hititoloji çalışmalarında Kaşkalar’a sıklıkla rastlandığını ancak bu topluluğun kimliği hakkında net bir bilgiye ulaşılamadığını belirtiyor. Doç. Dr. Ekmen’e göre, Kaşkalar’ın Anadolu’da gizemli bir topluluk olarak kaldığını ve yıllardır araştırıldığını ifade ediyor.

Yapılan araştırmalar sonucu, Kaşkalar hakkında net bilgilere ulaşılamaması arkeologları zor durumda bırakmış durumda. Hititlerle ilişkilendirilen Kaşkaların yaşam alanlarının bulunamaması, bilim dünyasında hala büyük bir soru işareti olarak duruyor.

‘HİTİT OBJELERİYLE BİRE BİR BENZERLİKLER GÖSTERİYOR’

Ekmen, İnönü Mağarası’nda bulunan bulguların Hititlerin yaşam tarzından farklı olduğunu ancak Hitit objelerine benzer olduğunu belirtti. Mağaradaki buluntuların, Hititlerin yaşadığı büyük kentlerdekilerle benzerlik gösterdiğini ifade eden Ekmen, Kaşkalar hakkındaki gizemi çözebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

‘KAYIP TOPLULUĞA DAİR İLK ARKEOLOJİK KANITLARA YÖNELİK BÜYÜK İPUÇLARI ELDE ETTİK’

Doç. Dr. Ekmen, İnönü Mağarası’nda yapılan kazılarda elde edilen bulguların Anadolu’daki kayıp topluluğa dair ilk arkeolojik kanıtlar olduğunu belirtti. Mağarada bulunan eserlerin, Hitit objelerine benzer özellikler taşıdığını aktaran Ekmen, yapılan çalışmaların Kaşkalar hakkında aydınlatıcı olduğunu söyledi.

Related Posts

Spotify kapanıyor mu, kapatılacak mı? Rekabet Kurulu inceleme başlattı!

Türkiye’de milyonlarca kullanıcının vazgeçilmezi olan dijital müzik platformu Spotify, Rekabet Kurumu’nun başlattığı inceleme ile gündemin merkezine yerleşti. Şirketin Türkiye’deki stratejilerinin ve politikalarının 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a uygunluğu mercek altına alınırken, çalma listesi isimlendirmeleri ve sanatçılara yönelik uygulamalar da tartışma konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Spotify’deki içeriklerin uzun süredir yakından takip edildiğini, kamuoyunun ve sanat dünyasının hassasiyetleri doğrultusunda gerekli uyarıların yapıldığını bildirdi. Peki, Spotify Türkiye’de kapanacak mı, kapatılıyor mu? İşte konuyla ilgili detaylar…

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

2025 YKS sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatacak? 2025 YKS gözetmen ücreti ne kadar?

ÖSYM görevli ücretlerinin ne zaman hesaplara yatırılacağı, 2025 YKS oturumlarında (TYT, AYT, YDT) sınav görevlisi olan görevliler tarafından sorgulanmaya başladı. Peki, 2025 YKS sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatacak? 2025 YKS gözetmen ücreti ne kadar?

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU 2025 HAZİRAN: Bedelli askerlik başvurusu nasıl, nereden yapılır, ücret ödemesi nereye yatırılır? Bedelli askerlik taksit oluyor mu? MSB’den son başvuru tarihi duyurusu!

Bedelli askerlik başvurusu yapma işlemi 2025, MSB duyurusu ile hız kazandı. Temmuz ayında memur maaşına yapılacak zamla beraber yeni bedelli askerlik ücreti Temmuz-Ocak dönemi için belirlenecek. Yapılacak zamma kısa süre kalırken, Milli Savunma Bakanlığı açıklamalarda bulunarak, zamsız ücret ödemesinden yararlanmak isteyen adaylar için tarih hatırlatması yaptı. Açıklamada, “Mevcut bedel tutarı üzerinden bedelli askerlik hizmetine müracaat etmek isteyen yükümlülerin 30 Haziran 2025 tarihine kadar müracaat ve ödeme işlemlerini tamamlamaları önem arz etmektedir.” ifadesi yer aldı. Mevcut bedel tutarı üzerinden bedelli askerlik hizmetine müracaat etmek isteyen yükümlüler, belirlenen bankalara başvuru ücretine son güne kadar yatırabilecekler. Peki, bedelli askerlik başvurusu nasıl, nereden yapılır? Bedelli askerlik ücreti nereye yatırılır, ne kadar? İşte, 2025 Haziran ayı bedelli askerlik ücreti son ödeme tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

TYT-AYT ve YDT 1 net kaç puan? YKS ham puan ve yerleştirme puanı hesaplama nasıl olur? OBS nasıl hesaplanır?

YKS 2025 sınavına binlerce yükseöğrenim hedefi olan öğrenci katılıyor. Adaylar sınavın ardından doğru ve cevaplarını tahmin ederek net hesaplama yoluna gidecek. Peki, TYT-AYT ve YDT 1 net kaç puan? YKS ham puan ve yerleştirme puanı hesaplama nasıl olur?

YKS günü toplu taşıma ücretsiz mi? 21-22 Haziran’da otobüs, metro, metrobüs ücretli mi?

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamındaki sınav 21-22 Haziran tarihlerinde düzenlenecek. Peki, YKS günü toplu taşıma ücretsiz mi? 21-22 Haziran’da otobüs, metro, metrobüs ücretli mi?