Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya Borsaları, Ticaret Müzakereleri ve Jeopolitik Gerilimlerle Dalgalı Bir Seyir İzliyor

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor.

ABD ve Çin yetkililerinin tarife görüşmeleri için bir araya geleceği haberi ve Çin’in zorunlu karşılık oranlarını düşürerek piyasalara 1 trilyon yuan (yaklaşık 139 milyar dolar) likidite sağlayacağı açıklaması, piyasalarda olumlu karşılandı. Çin Merkez Bankası (PBoC), 8 Mayıs’tan itibaren 7 gün vadeli ters repo faizini yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirirken, 15 Mayıs’tan itibaren zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşüreceğini duyurdu.

Küresel piyasalarda, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin’in bu hafta anlaşma zemini arayacağı beklentisi, ticaret gerilimlerini hafifletebileceği umudunu artırıyor.

Ancak, Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmalar yatırımcıları endişelendiriyor. Pakistan, Hindistan’ın füze saldırılarında 26 kişinin öldüğünü, 46 kişinin yaralandığını bildirdi. Pakistan ordusu, Hindistan’a ait 5 savaş uçağı ve 1 dronu düşürdüğünü açıkladı. Hindistan, 22 Nisan’daki terör saldırısına misilleme olarak 6 Mayıs’ta Pakistan ve Azad Keşmir’e füze saldırıları düzenlemişti.

Analistler, jeopolitik risklerin henüz fiyatlamalara tam yansımadığını belirtiyor. Japonya’da nisan ayı hizmet sektörü PMI 52,4, bileşik PMI ise 51,2 olarak açıklandı.

Bu gelişmelerle, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 düşüşle 36.755 puandan, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,6 artışla 2.573 puandan kapandı. Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 yükselerek 3.337 puana, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,6 kazançla 22.788 puana ulaştı. Hindistan Sensex endeksi ise yüzde 0,1 kayıpla 80.569 puanda işlem görüyor.

Related Posts

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı: Zarar çok büyük

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, “Karayolu …

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu

Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

ENAG nisan ayı enflasyon oranını açıkladı

ENAG nisan ayı enflasyon oranını açıkladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir