Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon Riski ve Önlem Alınması

Hipertansiyonun nedenleri hakkında bilgi veren Prof.Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran faktörleri açıkladı.

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan hipertansiyon; atar damarlardaki kan basıncının sürekli olarak normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde 1 milyar 280 milyon, ülkemizde ise 16 milyonu aşkın kişinin hipertansiyon hastası olduğu belirtiliyor. Başka bir deyişle, ülkemizde her üç kişiden biri hipertansiyonla mücadele ediyor. Ayrıca, yapılan son araştırmalar, hipertansiyonun artık 20’li yaşlarda ve hatta 15-19 yaş aralığında bile giderek daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Acıbadem Kartal Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyonun genç nüfusta hızla yaygınlaşmasında modern yaşamın getirdiği hareketsizlik ve fast food tarzı beslenmenin büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Hipertansiyonda Erken Tanı ve Önemi

Murat Turfan hipertansiyonda erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Çünkü, gecikildiğinde kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak hipertansiyon genellikle belirti vermeden organ hasarına yol açabilir. Bu nedenle, gençlerin hiçbir şikayeti olmasa bile 18 yaşından itibaren yılda bir kez tansiyonlarını ölçtürmeleri ve hipertansiyon risk faktörlerinden herhangi biri varsa yaşam tarzlarını daha dikkatli planlamaları son derece önemlidir” diyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran 8 etkeni açıkladı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!

Obezite

Modern yaşamın bir sonucu olarak fiziksel aktivite azalırken fast food tüketiminin artması gibi faktörler nedeniyle obezite gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Obezitenin neden olduğu en önemli sorunlardan biri de hipertansiyon olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, “Aşırı vücut ağırlığı kalbi daha fazla çalıştırır ve damar duvarlarının gerginliğini arttırır, bu da kan basıncının yükselmesine sebep olur. Vücut kitle indeksindeki her 1 birimlik artış, hipertansiyon riskini %7 oranında artırır.”

Önlem Alınması Gerekenler: Sağlıklı beslenmeye özen gösterin ve düzenli egzersiz yaparak Vücut Kitle İndeksinizi 18.5–24.9 aralığında tutmaya çalışın.

Aşırı Tuz Tüketimi

Sodyum, yaygın olarak bilinen adıyla tuz, damarların kasılmasına ve buna bağlı olarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Son yıllarda hipertansiyonun gençler arasında daha sık görülmesinde, bol miktarda tuz içeren fast food yiyeceklere yönelimin önemli bir rolü olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan’a göre.

Önlem Alınması Gerekenler: Dünya Sağlık Örgütü, günlük 5 gramdan fazla tuz tüketilmemeli, yemeklerde tuz yerine baharat, limon veya sarımsak tercih edilmelidir. Aşırı tuz içeriği nedeniyle fast food ve paketli gıdalardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

C vitamini eksikliği diş eti kanamalarına neden oluyor

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, ağız bakımı için önemli uyarılarda bulundu.

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.