Kurbanlık fiyatları cep yakıyor

Bayraktar: Kurban Bayramı ve Kurbanlık Fiyatları Hakkında Değerlendirme

Tarım ve Orman Bakanı Bayraktar, Kurban Bayramı ve kurbanlık fiyatları konusunda yaptığı açıklamada, bayramın ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti.

Bayraktar, bayramın özellikle hayvancılık sektörü için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl yaklaşık olarak 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 3 milyon 350 bin kurbanlık kesilmesini bekliyoruz. Ancak bayrama yaklaşırken, üreticilerimizin satışların geçen yıllara göre daha yavaş ilerlediğini belirttiklerini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kurbanlık fiyatları ve satış yöntemlerinin illere göre farklılık gösterdiğini belirten Bayraktar, son dönemlerde büyükşehirlerde kesim fiyatının hayvan satış fiyatına dahil edildiğini ifade etti.

Fiyatlar hakkında konuşan Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

“Ziraat odalarından elde ettiğimiz verilere göre, ortalama fiyatların hayvan başına büyükbaşta 80 bin lira ile 350 bin lira, küçükbaşta ise 13 bin lira ile 40 bin lira arasında değiştiği görülüyor. Canlı ağırlık fiyatının kilogram başına büyükbaş hayvanlar için 250 lira ile 380 lira, küçükbaş hayvanlar için ise 230 lira ile 380 lira arasında olmasını bekliyoruz. Ülke genelinde, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 300 lira 38 kuruş, küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatlarının ise 307 lira 52 kuruş olduğu belirlenmiştir. Fiyatlar, geçen yıla göre büyükbaşta %21, küçükbaşta ise %25,9 oranında artmıştır.”

Bayraktar, büyükbaş hayvanlarda hisseli satışların gerçekleştiğini anlatarak, hisse fiyatlarının İstanbul’da 30 bin lira ile 45 bin lira, Ankara’da 25 bin lira ile 40 bin lira ve İzmir’de 23 bin lira ile 40 bin lira arasında değiştiğini belirtti.

Değişen fiyatların nedenlerine de değinen Bayraktar, yem fiyatları başta olmak üzere işçilik, veteriner, ilaç, elektrik ve nakliye gibi giderlerdeki artışın kurbanlık fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Bayram süresince kesilecek 750 bin büyükbaş hayvan için ödenecek miktarın 90 milyar 114 milyon lirayı bulmasının beklendiğini aktaran Bayraktar, “Bir küçükbaş hayvanın ortalama 21 bin 900 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvana ödenecek miktarın 56 milyar 940 milyon lira olacağı, toplamda halkın kesilecek yaklaşık 3 milyon 350 bin kurbanlık için 147 milyar liradan fazla bir meblağ ödeyeceği tahmin ediliyor. Standartlara uygun et ve derisi ayrılmış yaş koyun derisinin adedi yaklaşık 30 liraya satılmaktadır. Küçükbaş hayvanların derilerinden elde edilen ekonomik değer ise yaklaşık olarak 78 milyon lirayı bulacaktır. Kesilecek 750 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek deri değeri ise 675 milyon liraya ulaşacaktır. Standartlara uyulması durumunda kurbanlıklardan toplamda yaklaşık 753 milyon liralık deri geliri sağlanacaktır. Kayıplar nedeniyle ekonomiye kazandırılacak tahmini deri değeri ise 602 milyon 400 bin lira civarında olacaktır.” şeklinde konuştu.

Kasaplara ödenecek bedelin de 4,4 milyar lirayı aşmasının beklediğini dile getiren Bayraktar, “Satışların beklendiği gibi gitmemesi durumunda, bayram süresince satılamayan hayvanların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alınarak, üreticilerin ek giderleri dikkate alınarak mağduriyet yaşamadan sürdürülebilir bir fiyattan satılması gerekmektedir. Bu durum, kurbanlık yetiştiriciliği için sürdürülebilirlik açısından son derece önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​

Related Posts

Küresel piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte karışan küresel piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarına odaklandı. Fed’in para politikasının değişmesiyle ilgili karar alıp almayacağı merak edilirken ABD’deki büyüme verileri izlenecek.

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

EİDS ile kayıt dışı otomobil ticareti ve haksız rekabet sona eriyor

Ticaret Bakanlığı, 18 Haziran’da yaptığı açıklamayla taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Türkiye’nin nisan ayı yatırım pozisyonu 319,5 milyar dolar açık verdi

TCMB verilerine göre, 2025 Nisan itibarıyla Türkiye’nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu -319,5 milyar dolara geriledi.

Basınçlı yıkama makinelerinde dünya rekoru

Kärcher, küresel perakende satış verilerine göre, bir kez daha basınçlı yıkama makineleri kategorisinde en çok tercih edilen marka olarak Guinness Dünya Rekoru kırdığını açıkladı.

Faiz ve enflasyon sıralaması belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada? İşte gelişen ülkelerin faiz ve enflasyon listesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz verilerini açıkladı. Politika faizi haziran ayında da beklentiler doğrultusunda yüzde 46 seviyesinde sabit tutuldu. Gelişen oranlardaki faiz ve enflasyon oranları karşılaştırması ise Türkiye ekonomisinin durumunu ortaya koydu