Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs Ayı Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini paylaştı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1849 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla değerlendirildi. Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 2,2 puan düşüşle 98,6 olarak belirlendi.

Endeksi oluşturan ankete ait yayılma endekslerine göre, genel gidişat ve gelecek 3 aydaki toplam istihdam değerlendirmeleri endeksi arttırırken, toplam sipariş miktarı, mamul mal stoku, ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, toplam sipariş miktarı ve üretim hacmi değerlendirmeleri azalış yönünde etkiledi.

Son 3 ay içinde üretim hacminde artış bildirenlerin sayısı artarken, iç piyasa sipariş miktarında azalma yaşayanlar ile ihracat sipariş miktarında artış gözlemleyenler arasındaki denge zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.

Gelecek 3 ayda üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin sayısında azalma gözlendi. Ancak, gelecek 3 aydaki istihdam beklentilerinde bir önceki aya göre güçlenme yaşandı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması beklentileri ise zayıfladı.

ÜFE Beklentisi %38,4’e Düştü

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin sayısında ve son 3 ayda artış yaşandığını bildirenlerin sayısında azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelecek 3 aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri de zayıfladı.

Gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %38,4 seviyesine geriledi. İçinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya göre daha kötümser olduklarını belirtenlerin sayısındaki artış dikkat çekti.

Related Posts

Çin’den gelen veriler çelik fiyatlarını ateşledi

Çelik inşaat demiri vadeli kontratları, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Pazartesi günü ton başına 3.000 yuan seviyelerine tırmanan fiyatlar, Çin’den gelen ekonomik verilerin yatırımcılarca olumlu değerlendirilmesiyle …

Artış tutarı belli oldu: Akaryakıta dev zam yolda!

Ortadoğu’daki gerilim petrol fiyatlarını nasıl etkiledi? Akaryakıt fiyatları bugün ne kadar? Motorin ve benzin fiyatlarında ne kadar zam bekleniyor? İşte tüm ayrıntılar…

Vatandaştan çalan TÜİK kendine gelince bonkör

Mart sonu ve haziran başı arasındaki 70 günde, TÜİK toplamda 272 bin 18 TL’yi ikramlara yatırdı. Yemek için ise 11 bin 800 TL ödendi. TÜİK’in 2.5 ayda ödediği tutar 283.8 bin TL’ye ulaştı.

Doğrudan satışta yeni dönem: Tüketiciye 30 gün koşulsuz cayma hakkı geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Tüketici haklarını güçlendirmeyi ve sektördeki denetimsizliği azaltmayı hedefleyen düzenlemeye göre, artık tüketiciler 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai bedel ödemeksizin cayma hakkı kullanabilecek.

Piyasalarda gözler merkez bankalarında

ABD-Çin anlaşmasıyla azalan risk iştahı, İsrail-İran gerilimiyle yeniden tırmandı. Küresel piyasalar yön ararken, gözler Fed, BoE ve TCMB’nin faiz kararlarında.

Merkez Bankası’nın rezervlerinde toparlanma sinyali

19 Mart haftasında yaklaşık 57 milyar dolar satmak zorunda kalan TCMB’nin rezervleri toparlanmanın beşinci haftasında. Rezervler bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.