Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

İletişimde Yapılan Hatalar İlişkileri Nasıl Etkiliyor?

İnsanlar en derin bağları ilişkilerle kurar, ancak bu bağlar çoğu zaman yanlış iletişimle sarsılıyor. Sevgiyle başlayan ilişkiler, fark edilmeden yapılan eleştiri, savunmacı tavırlar, küçümseyici sözlerin yanı sıra duvar örülen sessizliklerle kopma noktasına geliyor. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, “Dr. John Gottman’ın mahşerin dört atlısı modeli, ilişkilerin neden çatırdadığını anlamamıza yardımcı olan çarpıcı bir çerçeve sunuyor. 40 yılı aşkın bilimsel gözlemlere dayanan bu model, uzun vadede ilişkileri sarsan 4 temel iletişim biçimini tanımlıyor. Bunlar eleştiri, savunma, duvar örme ve aşağılamalar” dedi.

İçten İçe Çürüyen İlişkiler

Bu dört sabotajcının ilişkileri içten içe çürüttüğünü anlatan Sönmezler, “Tıpkı bir savaşın habercileri gibi, bu dört iletişim biçimi de bir ilişkide duygusal uzaklaşmanın, güvensizliğin ve kopuşun habercisi olabilir. Bu işaretleri fark etmek ise ilişkiyi kurtarmak için atılacak ilk adım” diye konuştu. Yıkımın karşısında onarım yolu olduğunu ifade eden Sönmezler, sağlıklı ilişki için 5 küçük adıma dikkat çekti.

İşte Önemli Adımlar

1- “Sen hep…” yerine “ben böyle hissediyorum” deyin

Davranışı değil, kişiliği hedef aldığınızda partneriniz savunmaya geçer. Kendi duygunuzu ifade ederek konuşmaya başlamak, çatışmayı azaltır.

2- Suçlamak yerine sorumluluk alın

Savunmaya geçmek yerine, “Evet, bunu fark etmemişim. Senin için önemli olduğunu anlıyorum” gibi ifadeler ilişkinin güven zeminini korur.

3- Aşağılama yok takdir var

Partnerinizi küçümsemek yerine, olumlu yönlerini görün, zaman zaman bunu ifade edin. Takdir, duygusal bağları güçlendirir.

4- Sakinleşmek için ara verin

Tartışma esnasında çok yoğun duygular hissediyorsanız mola verin. Ama mutlaka konuşmayı sonrasında sürdürün. İletişimden kaçmak değil, yapıcı şekilde devam etmek önemli.

5- İlişkide ‘biz’ dili kullanın

Sorunları bireysel savaşlar gibi değil, ortak bir mesele olarak değerlendirin. “Sorunu birlikte nasıl aşarız?” sorusu ilişkiyi besler. Yanlış bir davranışı dile getirmek eleştiri olarak tanımlanırken, bu durum partnerin kişiliğine, karakterine yönelik suçlayıcı olduğunda zarar verebiliyor.

İletişim Tıkanıyor

Eleştiri sonrası savunmanın da ilişkiye zarar verebildiğini ifade eden Sözmezler, “Kişiler kendi suçsuzluğunu kanıtlamaya, hatta karşı tarafı suçlamaya çalışıyor. Bu tutumlar, iletişim kanallarını tıkıyor” vurgusu yaptı. İlişkilerdeki en yıkıcı etkinin aşağılama ile oluştuğunu vurgulayan Sönmezler, “Partnerin değersizleştirilmesi duygusal güveni sarsarak, özsaygıyı zedeliyor. Duvar örme ise duygusal kopuşu hızlandırarak yalnızlaşmayı derinleştiriyor” vurgusu yaptı.

Yeniden İnşa Mümkün

  • Her zararlı iletişim biçiminin karşısına sağlıklı alternatifler konulabileceğini vurgulayan Sönmezler, “Eleştiri yerine duyguyu paylaşmak, savunma yerine sorumluluk almak, aşağılama yerine takdir ve saygıyı koymak, duvar örme davranışı başladığında ise mola verip sakinleştikten sonra konuşmaya dönmek son derece etkili. Bu beceriler terapiyle ve farkındalık çalışmalarıyla geliştirilebilir. İlişki bir ekip işidir ve bu ekipte empati, açık iletişim ve karşılıklı duygusal güven varsa, en zor süreçler bile birlikte aşılabilir. İlişkiler bir anda yıkılmaz; ama doğru iletişimle zamanla yeniden inşa edilebilir” değerlendirmesi yaptı.

Related Posts

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…