TCMB’den temerrüt açıklaması

TCMB’nin Analizine Göre Parasal Sıkılaşmanın Reel Sektöre Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektör üzerindeki etkileri değerlendirdiği bir analiz yayımladı. TCMB’nin “Merkezin Güncesi” adlı blogunda yer alan “Parasal Sıkılaşma, Temerrüt Riski ve Firmaların Konut Satışı” başlıklı analize göre, reel sektör firmaları son parasal sıkılaşma sürecine güçlü bir şekilde girmiş durumda.

Üç uzmanın imzasını taşıyan analizde, firmaların düşük borçluluk oranları ve yüksek kârlılık seviyelerine vurgu yapıldı. Bu durumun firmaların temerrüt riskini sınırlayan önemli bir etken olduğu belirtildi.

Temerrüt Göstergeleri

Analizde, temerrüt göstergelerinin tarihsel ortalamaların altında seyrettiği görülüyor. Karşılıksız çek oranı sıkılaşmanın ilk döneminde artış gösterse de hala ortalamaların altında seyrediyor. Takipteki ticari kredi oranı ise tarihi en düşük seviyede seyrediyor ve yükseliş gösterse de ortalamaların altında kalmaya devam ediyor.

Firmaların Konut Satışı

TCMB’nin analizine göre, firmalar sıkıntı yaşamaları durumunda likidite sağlamak için varlıklarını satışa çıkarabiliyorlar. Ancak tüzel kişilere ait konut satışlarında belirgin bir artış gözlenmiyor. 2019 Nisan ayında %24,3 olan tüzel kişi payı, 2025 itibarıyla %20’nin altında seyrediyor. Bu durum, firmaların temerrütten kaçınmak için varlık satışı yapmak zorunda olmadıklarını gösteriyor.

Reel Sektörün Durumu

Sonuç olarak, TCMB’nin analizine göre reel sektör firmaları finansal açıdan dengeli bir şekilde sıkılaşma sürecine girmiş durumda. Sağlam bir bilanço yapısına sahip olan firmalar, mevcut koşulları zorlamadan yönetebiliyorlar.

Related Posts

Çin’den gelen veriler çelik fiyatlarını ateşledi

Çelik inşaat demiri vadeli kontratları, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Pazartesi günü ton başına 3.000 yuan seviyelerine tırmanan fiyatlar, Çin’den gelen ekonomik verilerin yatırımcılarca olumlu değerlendirilmesiyle …

Artış tutarı belli oldu: Akaryakıta dev zam yolda!

Ortadoğu’daki gerilim petrol fiyatlarını nasıl etkiledi? Akaryakıt fiyatları bugün ne kadar? Motorin ve benzin fiyatlarında ne kadar zam bekleniyor? İşte tüm ayrıntılar…

Vatandaştan çalan TÜİK kendine gelince bonkör

Mart sonu ve haziran başı arasındaki 70 günde, TÜİK toplamda 272 bin 18 TL’yi ikramlara yatırdı. Yemek için ise 11 bin 800 TL ödendi. TÜİK’in 2.5 ayda ödediği tutar 283.8 bin TL’ye ulaştı.

Doğrudan satışta yeni dönem: Tüketiciye 30 gün koşulsuz cayma hakkı geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Tüketici haklarını güçlendirmeyi ve sektördeki denetimsizliği azaltmayı hedefleyen düzenlemeye göre, artık tüketiciler 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai bedel ödemeksizin cayma hakkı kullanabilecek.

Piyasalarda gözler merkez bankalarında

ABD-Çin anlaşmasıyla azalan risk iştahı, İsrail-İran gerilimiyle yeniden tırmandı. Küresel piyasalar yön ararken, gözler Fed, BoE ve TCMB’nin faiz kararlarında.

Merkez Bankası’nın rezervlerinde toparlanma sinyali

19 Mart haftasında yaklaşık 57 milyar dolar satmak zorunda kalan TCMB’nin rezervleri toparlanmanın beşinci haftasında. Rezervler bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.