Tereyağı yemeyi hemen bırakın: Sebebi sizi şaşırtacak

Bitkisel Yağlar, Erken Ölüm Riskini Azaltıyor!

Yapılan araştırmalara göre tereyağının yerine mısır, kolza tohumu ya da zeytinyağı kullanmak, erken ölüm riskini azaltabiliyor.

221 bin yetişkinin 30 ila 50 yıl boyunca takip edildiği araştırmalar, tereyağı tüketiminin erken ölümle bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. Çalışma süresince kaydedilen 50 bin 932 ölümün 12 bin 241’i kanserden, 11 bin 240’ı ise kalp hastalıklarından kaynaklanmıştır. Araştırma, tereyağını en fazla tüketen gruptaki bireylerin, en düşük tüketenlere göre herhangi bir sebeple ölüm riskinin yüzde 15 daha fazla olduğunu gösterirken, mısır, zeytin ve kolza tohumu gibi bitkisel yağların en yüksek tüketimi ise ölüm riskini yüzde 16 oranında azaltmıştır.

TEREYAĞI TÜKETENLER BİTKİSEL YAĞ TÜKETENLERE GÖRE DAHA ERKEN YAŞLANIYOR

Bazı uzmanlar, tereyağı tüketen kişilerin genellikle daha fazla sigara içme eğiliminde olduğunu belirterek, diğer sağlık faktörlerinin de bu sonucu etkileyebileceğini savundu. Beslenme uzmanı ve profesör Tom Sanders, “Bu, tereyağı tüketen kişilerin, bitkisel yağ kullananlara göre daha erken yaşlandığını gösteren önemli bir araştırma” şeklinde konuştu.

JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlanan başka bir araştırmaya göre, her gün 10 gram daha fazla bitkisel yağ tüketmenin, kanserden ölüm riskini yüzde 11 ve kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 6 oranında azalttığı görülmüştür. Buna karşılık, tereyağı tüketiminin, kanserden ölüm riskini yüzde 12 artırdığı belirtilmiştir. Harvard Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, günde 10 gram tereyağı yerine aynı miktarda bitkisel yağ tüketmenin, genel ölüm oranlarını yüzde 17 ve kansere bağlı ölümleri de yüzde 17 oranında azalttığını hesaplamıştır.

 

Related Posts

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor