Bolat: Suriye ile ihracat yüzde 35,5 artışla 219 milyon dolar oldu

Suriye Yeni Gümrük Rejimiyle İhracatımız Arttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye’de yeni yönetim tarafından alınan gümrük tarifesi kararları hakkında açıklamalarda bulundu. Bolat, kamu harcamalarının karşılanması amacıyla 11 Ocak’ta 6 bin 302 gümrük tarifesinde değişiklik yapıldığını belirtti.

Bu kapsamda Suriye’nin, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak sınırlarındaki gümrük kapılarını da içeren yeni ve ortak bir gümrük vergisi rejimine geçtiği bilgisini veren Bolat, AA’ya yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik dış ticaret rakamlarına da değindi. Bolat, “1-25 Ocak 2024 tarihleri arasında sadece Suriye’nin kuzeyine 161 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın aynı döneminde ise ihracatımız yüzde 35,5 artarak 219 milyon dolara yükseldi. İhracat rakamlarımızda belirgin bir artış gözlenmektedir.” şeklinde konuştu.

Bolat, gümrük vergilerindeki değişikliklerin ardından 11-25 Ocak arasındaki 14 günlük dönemde ihracatlarının 130 milyon dolara ulaştığını belirterek, “Bu rakam geçen yılın aynı döneminde sadece 98 milyon dolardı. Suriye’nin gümrük rejimindeki birleşmeden sonra bile ihracatımızda yüzde 33’lük bir artış yaşandı.” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin gümrük vergilerini artırdığı yönündeki iddiaları yalanlayan Bolat, bu tür suçlamaların asılsız olduğunu vurgulayarak, “Suriye, Türkiye’den mal almamaktadır” şeklindeki iddiaların art niyetli ve temelsiz olduğunu belirtti.

Son olarak Bolat, yapılan gümrük düzenlemeleri sayesinde ihracatta yaşanan artışın önemli olduğunu dile getirerek, Türkiye’nin Suriye’ye olan ihracatının olumlu yönde etkilendiğini sözlerine ekledi.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor. ABD ve Çin yetkililerinin tarife …

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı: Zarar çok büyük

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, “Karayolu …

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu

Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir